WAAROM IK GEBOORTEFOTOGRAAF BEN GEWORDEN

Geplaatst door quickrick op 22-06-2020

Geboortefotografie

Geboortefotografie, wat is nou eigenlijk de meerwaarde. Ik heb wel geteld 15 foto’s van de geboorte van mijn zoon, maar ik ben de zuster die ze gemaakt heeft zo enorm dankbaar, dat is met geen pen te beschrijven. Waarom? Dat zal ik je vertellen…..

waarom ik geboortefotograaf ben geworden - sharon leijs fotografie

….. De geboorte van mijn zoon liep anders dan gepland, 5 weken voor de uitgerekende datum lag hij nog niet goed ingedaald en de kans dat hij nu nog uit zichzelf zou gaan draaien is klein, omdat hij daar simpelweg bijna geen ruimte mee voor heeft. De gynaecoloog zou hem daarom gaan helpen met draaien door op mijn buik te drukken, geen prettig vooruitzicht, het doet enorm zeer met soms wel blauwe handdrukken in de buik tot het gevolg en de kans dat het lukt zou klein zijn.
Maar zo ver kwam het echter niet, in de 35ste week van mijn zwangerschap, 3 dagen voor het draaien braken spontaan mijn vliezen. Het is donderdagmiddag 15.30 uur. Één groot waterballet, waar normaal het hoofdje het geboortekanaal afsluit was het bij mij vrij om te stromen. Vlug de verloskundige bellen en het advies was… Blijf beneden, ga op de bank liggen en kantel je bekken. De verloskundige is onderweg en heeft de ambulance alvast gebeld.
Oke, ik doe braaf wat ze zegt en stuur mijn man het hele huis door om alles bij elkaar te rapen wat ik maar denk wat we nodig hebben. Het bewuste ziekenhuiskoffertje stond nog niet klaar. Vijf minuten later staat de ambulance voor de deur en komt ook de verloskundige binnen gerent. Vlug de buren nog even gerust stellen en binnen 15 minuten lig ik in de ambulance en zijn we onderweg naar het ziekenhuis.
In de ambulance heb ik pijn in mijn rug, niet zo gek denk ik nog, de brancard ligt niet echt lekker en ik heb nou eenmaal een hernia. Aangekomen in het ziekenhuis staat het team ons al op te wachten. Vlug uitkleden en de onderzoeken gaan beginnen. De echo geeft amper beeld omdat ik al mijn vruchtwater ben verloren. De gynaecoloog voelt nu met zijn vingers hoe het er voorstaat. Het eerste nieuws is dat ik volledige ontsluiting heb, de rugpijn in de ambulance bleken rug weeën te zijn. Dan voelt hij verder, voelt hij voetjes, of voelt hij een kontje???

Stuitligging

Voelt hij een kontje, onvolkomen stuitligging, dan kunnen we proberen het vaginaal geboren te laten worden, omdat ik 5 weken te vroeg ben en geen grote baby is dat mogelijk. Voelt hij eerst voetjes, dan is het een volkomen stuit en zal het een keizersnede worden.
Maar hij voelt de voetjes, op naar de OK. Ik word klaargemaakt voor de operatie, manlief in een blauw pak gehesen en mag de 3 dagen oude camera die we voor deze gelegenheid hadden gekocht inleveren bij de zuster. Het is nog steeds donderdagmiddag, het is inmiddels 17.45 uur en de operatie gaat beginnen. Om 18.04 uur is onze zoon geboren…….
Na 2,5 uur is het rollercoaster ritje klaar. Papa gaat mee naar de afdeling neonatologie en mag vanaf hier weer zelf de foto’s maken. En ik lig totaal overdonderd in bed, alleen op een kamer en weet niet wat me zojuist allemaal is overkomen.
De foto’s die de zuster heeft gemaakt zijn er maar een paar, niet allemaal even scherp en niet allemaal zoals ik ze zou maken, maar hé ik heb tenminste nog wat foto’s en daar ben ik haar mega dankbaar voor. Ze vertellen ons verhaal en hebben mij geholpen met het verwerken van deze gebeurtenis. Ik mis hele stukken, ik zie niet terug hoe wij het als partners het samen hebben beleeft. En dat vind ik enorm jammer, de reportage is niet compleet.
En daarom ben ik geboortefotograaf geworden. Omdat ik aankomende ouders een mooie reportage gun, een complete reportage die kan helpen in het verwerken van de geboorte, want je weet tenslotte nooit van te voren hoe jouw bevalling gaat verlopen. Maar ook omdat ik iedere vrouw een partner gun die tijd heeft om haar te ondersteunen, die de navelstreng kan doorknippen en die zelf ook kan genieten van het moment dat zijn baby geboren wordt, zonder dat hij moet denken oh ja foto’s maken……
Een gecertificeerd geboortefotograaf maakt foto’s zonder dat je er last van hebt, loopt niemand in de weg en weet de regels van het ziekenhuis. Hierdoor mag ik als geboortefotograaf ook vaak mee de OK op.
Wil je meer informatie over geboortefotografie, een geboorte reportage inzien of een kennismakingsgesprek inplannen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met me op.

Veel liefs Sharon